Foredrag

Foredrag og taler

Skreddersydd for deres publikum

 

Siden 2006 har jeg holdt rundt 350 foredrag og taler for alt fra små grupper til over 500 personer. Ofte inviteres jeg for å fortelle om forfatterskapet og lese fra en av bøkene, men jeg har også holdt skrivekurs og deltatt i paneldebatter. De siste årene har jeg vært hovedtaler i flere Human-Etisk Forbund sine konfirmasjonsseremonier på Østlandet og snakket om ungdomstid og inspirasjon. Jeg har også talt under Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementets barne- og ungdomskonferanse i Stavanger.
Ikke minst har det blitt en del reising med Den Kulturelle Skolesekken. Til nå har jeg besøkt skoler, fengsler, idrettsklubber, bibliotek, litteraturhus, festivaler og institusjoner.

Hva består et forfatterbesøk i skolen av?
Målet mitt er alltid å formidle skrive- og leseglede. Ekte engasjement og villighet til å by på meg selv er mine viktigste “verktøy”. Jeg leser normalt ikke mer enn korte sekvenser fra bøkene, og kombinerer utdragene med dialog med publikum, spørsmål og muligens en quiz der det er relevant. Musikk og film trekkes gjerne inn som virkemidler.
Ikke sjeldent har jeg fått høre at “han som ikke bryr seg om bøker” og “han som aldri sier noe” var aktiv under timen, og begynte å lese en av bøkene i etterkant.
Med skoleelever snakker jeg gjerne om å skape karakterer, og vi bygger opp en historie sammen. Dette kan kombineres med kreative skriveøvelser.

 

Vi hadde gleden av å ha besøk av Annette Münch, vi fikk se musikkvideoer og hun leste fra Jenteloven. Elevene fikk prøve seg som forfattere og sammen diktet de opp de villeste historier. Tilbakemeldingene fra ungdommene var at de synes det tøft og spennende forfatterbesøk. Som avslutning imponerte hun elevene med en historie fra virkeligheten, dette slo så klart an! Vi på Furuset kommer absolutt til å invitere Annette hit igjen, dette var en suksess!

Siv Johansen, Deichmanske bibliotek, Furuset filial
Stor takk for fantastisk programinnslag i Osiana går! Det er bare lovord å høre om ditt foredrag. Du er så profesjonell og hadde oss alle i «din hule hånd». Du merket sikkert selv hvor lydhøre våre ungdommer var. Ja, vi eldre også. 🙂 Vår bibliotekar har alt bestilt din bok. Jeg overhørte kommentaren du fikk av en av elevene våre, at han hadde fått boka di i gave og likte den godt! Jeg ønsker deg lykke til videre med det viktige arbeidet!
Os Videregående Skole
Kjære Annette! Jeg er mor til X som konfirmerte seg den 1. juni og fikk verdens flotteste tale fra deg. Den betydde mye for henne, og vi som satt i salen var rørt og imponert over talen og dens innhold. Jeg skulle så gjerne hatt en kopi av den, slik at X kan få den i glass og ramme på veggen på rommet sitt. Lar det seg gjøre?(anonymisert navn)
Vil først rette en stor takk til deg for den flotte talen du holdt for de humanistiske konfirmantene på Hamar
lørdag 28. mai. I selskapet for min sønn var det 40 gjester mellom 14 og 85 år, og samtlige var like imponerte og satt ut av den talen din. Den ble store samtaleemnet under festmiddagen!(anonymisert navn)
Hei. Vi hadde besøk av Annette Münch på mandag. Vil bare si at det var en utrolig flott opplevelse. Hun formidlet godt, og både elver og lærere var svært fornøyd. Veldig bra!(anonymisert navn)