Fra lanseringen av Tesla Model X

Følgende artikkel skrev jeg etter å ha deltatt på Elon Musks lansering av Model X  i Los Angeles, 9. februar 2012.

FALKEN HAR LANDET

Stemningen er elektrisk i hangaren til Tesla Design Studio i Hawthorne, Los Angeles. At det i nabobygningen, tilhørende romselskapet SpaceX, befinner seg en romrakett, komplimenterer settingen. I kveld skal fremtiden komme ett skritt nærmere.

Som eneste skandinaviske magasin er vi invitert til å overvære lanseringen av Tesla Motors nye stolthet; Model X. Den California-baserte bilprodusenten har siden oppstarten i 2003 revolusjonert el-bilbransjen med nydelig design og rå ytelse. Først ute var de i 2008 med sportsbilen Roaster, som går fra 0–100 på 3,7 sekunder, og nesten like raskt ble en suksess.
I fjor fulgte de opp med Model S, designet med tanke på å være verdens mest avanserte bil. Luksus-sedanen har blant annet en 17 tommers touchscreen-skjerm av bedre kvalitet enn en Macbook Pro. Over 6500 kjøpere har allerede betalt forskudd, og leveringen begynner juli i år.

Annonse KJØP BILDELER PÅ NETT! www.Reservedeler-Online.Co.No

SUV med firehjulstrekk 

I kveld er Teslas tredje modell som skal avdekkes, og både presse og publikum er spente. Californias guvernør Jerry Brown velkommen, før han gir ordet videre til Elon Musk; grunnlegger, hovedinvestor og administrerende direktør i Tesla Motors. Musk var også en av grunnleggerne til betalingstjenesten PayPal, som la det finansielle grunnlaget for satsingen på helelektriske biler.
– Hvorfor grunnla vi Tesla? spør Elon Musk publikum, før han besvarer påsitt eget spørsmål: – Vi vil gjøre en forskjell i verden. Verden trenger desperat bærekraftig transport. Hvis vi ikke løser klimaproblemet dette århundret, har vi tapt.
Musk øker forventningene ved å fastslå at Teslas misjon er å lage elektriske biler som er betydelig bedre enn bensindrevne biler. Dette skal gjøres gjennom en kombinasjon av kreativitet og innovasjon.
– Vårt mål er å levere bilene ingen trodde det var mulig å produsere, erklærer han.

 

Funksjonalitet, stil og ytelse i ett
Akkompagnert av dundrende elektronisk musikk og applaus, kjøres Model X inn på scenen.
– Hvilken bil har bedre funksjonalitet enn en minivan, mer stil enn en SUV og bedre ytelse enn en sportsbil? Det er Model X, fastslår Musk, til stor jubel fra salen.
Oppmerksomhet rettes umiddelbart mot de unike dørene, som Tesla har oppkalt etter falkevinger.
– Vi ville skape en bildør som var bedre enn alle andre, forklarer Musk.
Dørløsningen tillater passasjerene å stige rett inn i både andre og tredje seterad. Du kan stå oppreist i kupeen med døren over hodet, noe som gjør det lett å få både handleposter, bagasje og barnesete på plass uten å pådra deg ryggprolaps.
Med dørene oppe, skal bilens totale høyde fortsatt ikke være mer enn når bakdøren på en vanlig SUV går opp. Tesla garanterer i tillegg at vingeløsningen gjør det enklere å komme inn i bilen når noen parkerer tett inntil deg.

Syv voksne med bagasje 

Med Model X viderefører Tesla de viktigste egenskapene fra minivan og SUV.
– En minivan er romslig, men mangler stil. En SUV er kan være stor på utsiden, men er ofte liten inni, informeres det om fra scenen. – Model X rommer syv voksne personer uten at disse nødvendigvis må utfordre hverandres intimsoner.
Dette demonstreres på scenen idet syv menn stiger uanfektet ut av bilen. Blant disse er designeren av Model S og X, Franz von Holzhausen.
I tillegg til tre seterader, tilbyr nykommeren god oppbevaringsplass i bagasjerommene både foran og bak. Der bensinbiler har motor, bensintank, girkasse, katalysator, eksospotter og eksosrør, har Model X kun elektromotor og batterier under gulvet. Hvilket betyr at du i stedet kan fylle den med det som er viktig for deg og familien.

Tar innersvingen på Porsche
Det er mulig å bestille Model X med motor foran og bak. Motorene arbeider uavhengig av hverandre, og fører til bedre veigrep og en unik svingradius. Dette, kombinert med god oppbevaringsplass, vil mest sannsynlig gjøre bilen til et attraktivt alternativ for norske kunder med hytte på fjellet. Med Model X blir det endelig mulig å kjøre en firehjulsdreven SUV for alle som har gått lei av høye bensinregninger.

Ytelsen skal det heller ikke være noe å si på; Model X har raskere akselerasjonstid enn en Porsche 911. Med to forskjellige batteripakker på 60 eller 85 kWt, er rekkevidden mellom 340 og 435 km.
Som vanlig må ivrige kjøpere smøre seg med tålmodighet. Produksjonen begynner ikke før siste halvdel av 2013, og de første modellene forventes å være leveringsklare tidlig 2014. Prisen i USA vil mest sannsynlig ligge på mellom 60 000 og 90 000 dollar. Allerede nå er det mulig for norske kunder å sikre seg en Model X ved å betale et forskudd på 4000 euro. Registreringen skjer på www.teslamotors.com.

Utenfor boksen
Etter Musks presentasjon strømmer presse, bloggere, potensielle kjøpere og andre nysgjerrige gjester opp på scenen for å ta nykomlingen i nærmere øyesyn.
– Da jeg hørte rykter om vingedører, var jeg usikker på om det kom til å bli noe av, forteller Max Mindel, grunnlegger av nettsiden teslarumors.com. – Samtidig som lanseringen nærmet seg, ble jeg derimot mer og mer overbevist om at Tesla ville klare det. De tør å tenke utenfor boksen, slår han fast.
Flere kunder som står på venteliste for Model S har allerede kontaktet Mindel med spørsmål om de bør skifte til Model X, og han forventer flere henvendelser i uken som kommer.

“Bilbransjens svar på Steve Jobs”
”Nydelig”, ”innovativt” og ”den går så stille” er kommentarer som går igjen når vi snakker med gjestene.
Noen innrømmer at de likevel fortsatt foretrekker Model S, og begrunner valget med at Model X med sine unike dører vil tiltrekke seg oppmerksomhet hver gang man stiger ut av bilen.
Reaksjonene i sosiale medier lar heller ikke vente på seg. På Twitter er de første kommentarene ute få minutter etter lanseringen:
”Takk, @tesla. #modelX er fantastisk.”
”Vingedører i gull er  i fjor, nå er det falkevinger som gjelder.”
”Jeg vil ha en!”
”Wow! Tesla Model X: elektrisk, firehjulsdreven og med syke vingedører!”
”Tesla Model X minner om en SUV som har spist en DeLorean.”
”Er Elon Musk bilbransjens svar på Steve Jobs?”

Hybridbiler kun halve løsningen
Utenfor hangaren er prøvekjøringen av Model X i full gang. I hangaren har indiepopbandet Foster the People har tatt over scenen. Didrik fra teslaroumors.com har ett håp for de neste årene: – At folk begynner å forstå at hybridbiler bare løser halve problemet. Vi trenger elektriske biler som dette for å gjøre verden til et bedre sted.

Fakta om Tesla Model X
* En helelektrisk crossover SUV.
* Kjennetegnes av sine unike falkevingedører.
* Ble for første gang vist frem 9. februar 2012 i Teslas Design Studio, Los Angeles.
* Produseres i USA ved Teslas fabrikk i Fremont, Califormia.

Om Tesla
* California-basert bilprodusent som jager ideen om at alt er mulig.
* Grunnlagt i 2003.
* Har solgt over 2000 elektriske biler i 31 land.
* Norge er et av de største markedene for Tesla utenfor USA. Bilprodusenten forventer å selge minst 500 modeller i Norge i løpet av 2013.
* Brad Pitt, Arnold Schwarzenegger, George Clooney og prins Albert skal alle kjøre hver sin Tesla Roadser.
* En fjerde modell skal presenteres innen 2015.
* Les mer: www.teslamotors.com