For elever

Til skoleoppgaver

Spørsmål og svar

 


Når er du født?
10. januar 1981 i Oslo. Jeg har norsk mor og tysk far.

Hvor vokste du opp?
På Rud/Dønski og Sandvika i Bærum. Nå bor jeg på Majorstua i Oslo.

Jobber du som forfatter?
Jeg jobber ikke kun som forfatter. Tidligere har jeg værtmagasinredaktør i Egmont Serieforlaget, og jobbet med ungdomsdebatt i Aftenposten. Nå jobber jeg med kommunikasjon/content marketing for bedrifter. Skrive bøker gjør jeg i kombinasjon med denne jobben.

Skal du skrive særemne om en forfatter? Les dette og dette først!

Hvorfor skriver du/når begynte du å skrive?
Jeg har alltid blitt trukket mot å formidle tanker, stemninger og opplevelser. Allerede som barn likte jeg å skrive historier, og fortsatte med det gjennom oppveksten.
Min første roman, Kaoskrigeren, begynte jeg å skrive på da jeg var 19.

Hva blir du inspirert av?
Jeg inspirers av bøker, filmer, episoder jeg selv opplever, historier folk forteller meg, hendelser jeg observerer, og tanker som slår ned. I tillegg gjør jeg ofte en del research i ulike miljøer. Alt dette blandes og tilføres fantasi og elementer jeg tror kan bidra til å gjøre en fortelling bedre.

Hvorfor begynte du å skrive Kaoskrigeren?
Etter videregående flyttet jeg til Toten et år for å gå på folkehøyskole, og da jeg var hjemme på ferie begynte jeg å skrive på Kaoskrigeren. Jeg fikk lyst til å skrive en spennende historie fra kamsportmiljøet og området jeg vokste opp i. Jeg tenkte ikke at det skulle bli en bok, og skrev bare for min egen skyld – jeg hadde stemninger og historier i hodet som jeg ville få ut. Det tok nesten syv år før boken var ferdig og klar til trykk. Det siste året jobbet jeg sammen forlaget – de kom med tilbakemeldinger og forslag til ting jeg burde endre/legge til/trekke fra. Når det gjelder omslaget ville jeg bruke gult og oransje for å symbolisere ilden i Tobias, action og kaos. Og jeg ville ha bilde av en gutt med en knyttet og en åpen hånd for å symbolisere at Tobias dras mellom aggresjon og hjelpeløshet. Jeg er opptatt av bøkenes visuelle uttrykk, og har ikke gitt meg før jeg har fått det som jeg ville både med Kaoskrigeren og Jenteloven …

Du har skrevet mye om ungdom og problemer. Hvorfor interesserer dette temaet deg?
Jeg synes psykologi og sammenhengen mellom opplevelser, reaksjoner og handliger er interessant. Oppvekstforholdene våre forklarer ofte hvorfor vi handler og reagerer som vi gjør. Hvordan vi blir som voksne, avgjøres til en viss grad av hvordan vi utvikler oss i ungdomstiden – og dette avhenger igjen av oppveksten.

Hvorfor skriver du bøker?
Fordi jeg synes det er utfordrende, tilfredsstillende, interessant og gøy.

Hvorfor er du forfatter?
Jeg er fascinert over muligheten til å skape stemninger – enten med skrift, bilder eller film. Noen formidler historier og budksap ved å lage musikk eller male bilder, jeg pleier å skrive. (Iblant kaller jeg det “å male bilder med ord.) Samtidig liker jeg å forsøke å forstå sammenhenger og årsaker. Mennesker har så mye felles, for eksempel føler vi alle blant annet glede, sorg, smerte, kjærlighet og frykt, samtidig som det som utløser glede hos noen, kan utløse angst hos andre. At mennesker har så forskjellig virkelighetsoppfatning synes jeg er interessant, og jeg bruker det når jeg skaper ulike karakterer.

Hva gjør du på fritiden?
Jeg har trent ulike kampsporter i 15 år (taekwondo, kickboksing, thaiboksing, krav maga, brasiliansk jiu jitsu og mma), samt yoga. Som  de fleste andre er jeg glad i tilbringe tid med venner, lage god mat, gå turer, se film, lese og reise.

Hvem er forbildene dine?
Jeg blir ofte imponert og inspirert av mennesker, for eksempel folk som er gode til å skrive, gode i kampsport, er intelligente, modige, selvsikre, som jobber hardt, som ikke gir seg, og så videre – men det er vanskelig å publisere en liste med navn.
Samtidig tror jeg det er viktigt å sammenlige seg med seg selv og ikke med andre, ettersom vi alle har ulike utgangspunkt. Jeg vil strebe etter å bli den beste versjonen av meg selv, ikke etter å bli mest mulig lik en annen. Men å lære og bli inspirert av andre, er selvfølgelig alltid positivt.

Blir det film av bøkene dine?
Det er det opp til filmprodusenter der ute i verden å avgjøre.

Hvorfor skriver du for ungdom?
Det har noe med at jeg selv var ung da jeg begynte på min første roman. 19 år. Deretter jobbet jeg mange år som redaktør for ungdomsmagasiner i Egmont, og deretter med ungdomsdebatt i Aftenposten. I tillegg er det en veldig interessant målgruppe, som er kresen og krevende. Ungdomstiden er veldig kontrastfylt. Man gjør mange erfaringer for første gang, og det oppleves ekstra sterkt nettopp fordi det er første gang. Samtidig skal man også for første gang håndtere alt som skjer i livet alene, og stå på egne ben.

Hvilke hendelser i bøkene dine kommer fra ditt eget liv?
Det er nok umulig for forfattere å unngå at forfatterskapet påvirkes av eget liv. Det er blant annet hva jeg ser på film, leser i avisene, hører snakk om, observerer på gaten som inspirerer meg. Spiser jeg middag på en unik restaurant eller er på ferie og ser noe veldig rart, kan jeg bruke det som detalj i en bok. Ut over det vil jeg ikke forstyrre leseopplevelsen ved å forklare hva som er virkelig og hva som er fantasi – å vite for mye kan ødelege litt av magien ved å leve seg inn i et nytt univers 🙂

Hvorfor skrev du Jenteloven/Badboy: Steroid?
Hovedmålet mitt er alltid å skape en god leseopplevelse. Med disse bøkene ville jeg også formidle hvordan det faktisk oppleves å være en del av miljøer folk flest kun får skildret gjennom pressen. Jeg ville la disse personene selv fortelle hvordan det faktisk oppleves, på godt og vondt. Derfor gjorde jeg mye research og snakket mye med både jenter fra kriminelle miljøer, gutter som bruker steroider, i tillegg til fagpersoner.

Hva slags sjanger liker du å skrive?
Mye forskjellig. Variasjon og utfordringer er bra. Foreløpig faller bøkene mine under drama og spenning.